Genel

Isıtma Parçaları

Soğuk kış günlerinde insanların başvurduğu ısınma yöntemlerinden birisi elektrikli ısıtıcılardır. Elektrikli ısıtıcılar arasında konvektör ısıtıcılar, elektrikli sobalar ve yağlı radyatörler en fazla tercih edilenler arasında yer almaktadır. Bu ısıtma araçları uzun yıllar kullanılacak şekilde tasarlanmışlardır. Bundan dolayı sadece bir iki kış mevsimini geçirmek için değil, uzun yıllar boyunca ısıtma araçları kullanılabilir. Fakat zaman içerisinde ısıtma araçlarının çalışma sistemlerinde aksamalar ya da düşme ve darbe sonucu hasarlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda ısıtıcıyı atıp yenisini almak yerine çok daha ekonomik bir tercih vardır. Isıtıcıda sorun yaratan parça tespit edilerek yerine gerekli ısıtma parçaları konulabilir.

Elektrikli sobaların yedek ısıtma parçaları arasında ısıtıcı rezistans telleri, ısıtıcı camları, anahtarlar, ısıtıcı ayakları, açma kapama düğmeleri, soba termostatları yer almaktadır. Eğer elektrikli sobadaki sorun açma kapama düğmesinden kaynaklanıyorsa, yeni alınacak düğmenin rezistans sayısıyla uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Böylece gerektiği kadar elektrikli sobayı yakmak mümkün olacaktır. Yağlı radyatörlerin yedek ısıtma parçaları arasında ısı yönlendiricileri, termostatlar, ayar düğmeleri, radyatör tekerlekleri, fanlı ısıtıcı anahtarları, yağlı radyatör ısı ayar düğmeleri, ısıtıcı ayakları bulunmaktadır. Yağlı radyatörde darbeden dolayı aşınma ya da delinme olduysa ısıtıcı yağ kaybına uğrayabilir. Bu hem bulunduğu ortamın kirlenmesine hem de yeterince ısı vermemesine neden olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında öncelikle radyatörün gövdesi onarılmalı daha sonra yağ ilavesi yapılmalıdır. Konvektör ısıtıcılarında çalışma prensibine göre kendine ait ısıtma parçaları bulunmaktadır. İhtiyaç duyulduğu takdirde bu parçaların değiştirilmesi mümkündür.

Isıtma için Yedek Parçalar

Isıtma sadece odayı ya da bulunulan mekânın ısısını arttırmak için kullanılmaz. Aynı zamanda suyun ısıtılması da temel ihtiyaçlardan birisidir. Bunun için elektrikli şofbenler oldukça pratik ürünlerdir. Elektrikli şofbenler suyun hızlı bir şekilde ısınmasını sağlamaktadır. Böylece ihtiyaç duyulan sıcak suya zaman kaybetmeden ulaşılabilmektedir. Elektrikli şofbenlerde diğer ısıtma araç gereçlerinde olduğu gibi çok sayıda ısıtma parçaları bulunur. Elektrikli şofben emniyet termostatı, ani su ısıtıcı şofben tankı, diyafram contası, ısıtıcı rezistansı kullanılan ısıtma parçalarından bazılarıdır. Elektrikli şofbende suyun ısıtmasıyla ilgili sorunlar yaşandığında bu ısıtma parçaları ile değişim yapmak mümkündür. Ayrıca kireçli suların elektrikli şofbenlerin baş düşmanı olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı elektrikli şofbenlerde rezistans kireçlenmesine sıklıkla rastlanır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında uygun ısıtma parçalarından yeni bir rezistansla kireçlenmiş rezistansın değiştirilmesi gerekmektedir.