Genel

Soğutma Parçaları

Yaz mevsimlerinde hava sıcaklığının etkisinin artmasıyla birlikte soğutucu ev aletlerinin değeri ve önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Pek çok insan klimanın serinliği sayesinde sıcaklığın bunaltısından kurtulmaktadır. Vantilatörlerin hava devir daimi yapması da başka bir serinleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak vantilatörler oda sıcaklığını düşürmeyen, hava devir daimi ile ferahlık hissi yaratan ev aletleridir. Soğutucularda meydana gelecek arızalar hayatı durma noktasına getirebilmektedir. Bu noktada soğutma parçaları büyük önem kazanmaktadır.

Klimanın soğutma parçalarına bakıldığında fanlar, motorlar, elektronik kartlar, filtreler, termistörler, kumandalar, ön paneller, hava çıkış kanalları, askı saçları, sıvı borusu, gaz borusu, kapasitörler ön plana çıkmaktadır. Yeni nesil klimalar içerisinde bulunan elektronik kartlar sayesinde arıza kolay bir şekilde tespit edebilmektedir. Bunun için yapılması gereken tek şey kullanma kılavuzunu dikkatli bir şekilde okumaktır. Kumanda üzerinden yapılacak birkaç basit kontrol yöntemiyle, hatanın kodu kumanda ekranında gözükecektir. Böylece soğutma parçalarından hangisine müdahale edileceği anlaşılabilmektedir. Arıza tespit edildikten sonra sıra gerekli soğutma parçalarının değiştirilmesine gelmektedir. Bu işlemi mutlaka uzman bir kişi yapmalıdır.

Soğutma Sistemleri Yedek Parçaları

Klimanın soğutma sistemiyle ilgili en önemli soğutma sorunlarından birisi gaz kaçağı sorunudur. Gaz kaçağı olan klimalar soğutma özelliğini yitirmişlerdir. Eğer klimada gaz kaçağı olduysa, yeniden gaz doldurmak sorunu çözmeye yetmeyebilir. Çünkü yeni bir gaz kaçağı tehlikesi baş gösterebilir. Bunun için öncelikle gaz kaçağının nerede olduğu tespit edilmelidir. Bu test sayesinde kaçağa hangi soğutma parçasının neden olduğu kolayca bulunabilir. Böylece o parça değiştirilerek bir daha gaz kaçağı olmasının önüne geçilmiş olur.

Klima kadar etkili olmasa da serinleme araçlarından bir başkası vantilatörlerdir. Vantilatörler pervanelerin çevrilmesi esasına dayanan, ortamda hava döngüsünü hızlandıran araçlardır. Hava döngüsünün sağlanması odanın içindeki sıcaklık derecesini düşürmese bile insanlara ferahlama hissi vermektedir. Vantilatörlerin soğutma parçaları arasında pervaneler, motorlar, uzatma boruları, kafesler, ayaklar, sıkma somunları, kumandalar, anahtarlar ve kablolar bulunmaktadır. Vantilatörlerin serinlik hissi vermesindeki en önemli parçası pervaneleridir. Bundan dolayı pervanelerin yapılmış olduğu malzemenin kalitesi hava akışını etkileyecektir. Ayrıca vantilatör pervanesindeki kanat sayısı bu ev eşyasından alacağınız verimle doğrudan ilgilidir.